Om Silky / About Silky


Många åsikter har skrivits ner gällande Silky Terrierns ursprung - nästan lika många som de namn rasen kallats vid. Australisk Terrier, Sydney Silky Terrier, Victorian Silky Terrier, Soft and Silky Terrier, och Silky Toy Terrier med flera. De flesta anser att den Australiska Silky Terriern enbart var ett resultat av en blandning mellan Australisk Terrier och Yorkshire Terrier. Silkyns historia börjar i Tasmanien under 1800-talet med den lilla hunden Rough Coated Terrier.

Den första standarden i Australien för avel skapades av en underkommitté till Kennel klubben år 1903.

1932 års lagstiftning förbjöd vidare blandning av rasen. Inte förrän 1959 ansågs Silky Terriern vara en ras och gavs namnet Australiensk Silky Terrier. USA erkände rasen 1959 men valde bort namnet "australisk".

Västerbackens kennel var den första uppfödaren av Silky Terrier i Sverige och deras  första valpkull föddes år 1965.

År 1966 importerade min mor Lisa Allrin, Lillgårdens kennel, Coolaroo Gantine's Randy till Sverige från Holland. Han blev sedermera FI UCH, INT UCH & NORD UCH. År 1968 importerade vi de båda tikarna FI UCH, INT UCH, NORD UCH Casa De Caseys Venus och INT UCH, NORD UCH Casa de Caseys Venessa från Kalifornien och år 1971 anslöt även INT UCH, NORD UCH Casa de Caseys Miss Sweden. Dessa tre tikar lade grunden till den tiklinje vi har än i denna dag och vår kennel är den äldsta fortfarande aktiva på rasen.

År 1988 förbjöds svanskupering på hundar i Sverige och Norge.

Silky Terriers är tuffa, lättlärda, intelligenta, tillgivna och lydiga hundar. Pälsen är elegant och har en blå och ljusbrun eller gråblå och ljusbrun färg. De fäller inte men kräver daglig borstning.

Silkyn gillar att få sysselsättning och träning och den kommer alltid att vara dig trogen.

En Silky Terrier har mycket energi och älskar att leka, ta långa promenader och vara inblandad i allt familjen gör. De är utomordentliga vakthundar för att vara så små. Silky Terriers är även bra med barn och andra husdjur. Man kan säga att Silkyn är en stor hund i en liten kropp.
 


FI UCH, INT UCH, NORD UCH
Coolaroo Gantine’s Randy
 

 

SKK Information

Silky terrier

Grupp 3: Terrier

Historik

Silky terrier kommer från Australien och är en nära släkting till australisk terrier och yorkshireterrier. Enligt vissa skrifter är även dandie dinmont terrier inblandad. De britter som koloniserade Australien förde med sig sina hundar, bland annat små terrier av den gamla engelska typen: med svart eller blågrå rygg och en päls med antingen strävt täckhår och mjuk underull eller en alltigenom silkeslen struktur. Hundarna föddes främst upp i Sydney, en av anledningarna att rasen tidigare kallades sydney silky terrier. Den första individen kom till Sverige ca 1965.

Användningsområde

I första hand är rasen en sällskaps- och utställningshund. Rasen är aktiv, den gillar att jobba och deltar gärna inom olika hundsporter bland annat agility, viltspår och lydnad.

Hälsa

Silky terrier är en relativt frisk ras. Det största problemet är tandförluster (avsaknad av tänder). Det kan även dyka upp något fall av Perthes sjukdom (utvecklingsrubbning i skelettet). Patella luxation (lösa knäleder) förekommer men inte i någon större utsträckning.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är vaken och alert med ett så kallat terriertemperament. Den jagar gärna råttor och möss.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är ca 23–26 cm och något lägre för tikar. Pälsen ska vara silkesmjuk och ska inte vara golvlång. Man bör kunna se fram- och baktassar tydligt. Färgen är blue and tan. Silvrigt till vitt är inte önskvärt enligt rasstandarden.

Pälsvård

Man bör kamma och borsta 1–2 gånger per vecka. Silky terrier klipps på tassar, runt nos, på öron och svans. Man bör bada hunden ungefär var fjortonde dag och använder då både schampo och balsam.

Övrigt

Silky terrier är en underbar hund. Den behöver naturligtvis rastning och motion som alla andra hundar. Den är en numerärt liten ras.

Att tänka på - Silky terrier

Om du funderar på att skaffa en silky terrier, tänk på att

-  Det är mycket hund i en Silky terrier.
-  Rasen har en lång livslängd och blir oftast mellan 13–16 år.
Den älskar att vara med och att göra saker och är ingen soffhund.
-  Den är en numerärt liten ras.
-  Den jagar gärna råttor och möss.

ANVÄNDBARA LÄNKAR

Rasklubb
Svenska Silky Terrier Ringen

Specialklubb
Svenska Terrierklubben

Denna text är framtagen i samarbete med rasklubben.